Merkezimize Gelirken Çocuk

İlk görüşme, çocuk ve ergen ile tanışma, aileden bilgi alma, çocuğun yaşına ve sorununa yönelik olarak gerekirse test ve envanterlerin uygulanması, danışmanlık süreci ile ilgili bilgi verme ve sürecin planlanması ile ilgili bilgi verilmesi aşamalarını içermektedir.

Çocuğunuzu ilk görüşmeye getirmeden önce ona ne söyleyebilirsiniz?

Psikologla ilk görüşmeye gelmeden önce çocuğa ne söyleneceği yaş gruplarına göre farklılık gösterebilir. Ancak her yaş grubunda önemli olan nokta, çocuğa karşı dürüst olmaktır. Çocuğa “Benim bir arkadaşımla görüşmeye gidiyoruz”, “ Okuldaki gibi bir öğretmene gidiyoruz” gibi gerçek dışı şeyler söylenmesi, aileye karşı güvenin kırılmasına yol açabilir. Bunun yerine küçük yaş gruplarında, anlatımın kısa ve net yapılması, çocuğun kafasının karışmasını önleyecektir. Çocuklar hangi yaşta olurlarsa olsunlar, etrafta olup bitenlerin duygusal olarak farkındadırlar, o yüzden ev içinde yaşanan çok net bir problem varsa çocuk bunu bilecektir. Ancak aile içi özel bir durum varsa ve çocuğun henüz bu durumdan haberi yoksa (boşanma, şiddet vb) psikolog ile önceden bu konunun görüşülmesi ve sonrasında terapistin önerisine göre sürece çocukla ya da bir süre yalnız devam edilmesi daha uygun olacaktır. Ailelerin, küçük yaşlardaki çocuklara, onların canını sıkan şeylerin geçmesi için biriyle görüşeceklerini, orda oyun oynayıp sohbet edeceklerini anlatmaları yeterli olacaktır. İlk seansla birlikte, terapist, aileye ve çocuğa, çocuğun yaşına uygun şekilde kim olduğunu ve süreci açıklayacaktır.

Okul çocukları ise, psikoloğa gitmekle ilgili bir şeyler duymuş olabilecekleri için bununla ilgili ne bildiği üzerine kısaca konuşulup sonrasında yine aynı şekilde, yaşadığı bu sıkıntıların azalması ve daha iyi hissetmesi için biriyle görüşeceği, burada oyun oynayıp biraz konuşabileceği aktarılabilir.

Ergenlerde ise durum biraz karmaşıklaşabilmektedir. Bazı ergenler kendiliklerinden psikologla görüşmek isteyebilirler. Ancak bazı ergenlerde yaşanan problemler, terapiye gelmelerine de direnç oluşturabilmektedir. Bu noktada ergenin bu zorlukları aşması için, öncelikle kendi hayatının daha iyi hale gelmesi için bir uzmanla görüşmesini önermek yerinde olacaktır. Ancak hiçbir koşulda terapi sürecine katılmak istemiyorsa, yardım etme isteğinizi çatışma yaratacak bir noktaya getirmek çelişki yaratacak ve zaten faydalı olmayacaktır. Bu gibi durumlarda psikologunuz ile siz bir ön görüşme yaparak süreci daha kolay yönetebilir, ergeni terapi sürecine ikna etmek noktasında yardım alabilirsiniz.

Merkezimize Gelmeden Önce Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler
  • Çocuğunuzun okul, yeme, uyku düzenine en uygun zamanı belirleyin. Sizin psikoloğunuzun uygun zamanlarına göre randevu verilmektedir.
    İlk görüşmeye, özel durumlar dışında ya da asistanımız sizi farklı şekilde yönlendirmedikçe ebeveynler ve çocuk ile görüşme yapılmaktadır.
  • Bazı özel durumlarda (boşanma, travma, 3 yaş öncesi danışmanlık) psikolog ilk görüşmede sadece anne ve baba ile görüşmek isteyebilir. Asistanımıza problemin kısa tanımını, özel durumlarınızı ve taleplerinizi belirtmeniz sizi bu konuda yönlendirmesini sağlayacaktır. İlk görüşmemizin öncesinde, sizden okumanızı ve sizi ve çocuğunuzu daha iyi tanıyabilmek için doldurmanızı isteyeceğimiz bazı formlar bulunmaktadır. Zaman kazanmak için, ilk görüşmenize yaklaşık 15 dakika önce gelmeye özen gösteriniz.
  • Seans süresi 45 dakikadır. Seanslar, siz geç kaldığınız zaman uzatılamamakta ve önceden planlandığı zamanda bitirilmektedir. Sizden önce ve sonra bekleyen danışanlar olduğu için seansların zamanında başlayıp bitirilmesi önem taşımaktadır.
  • Randevunuzu erteleme ya da iptal durumlarında en geç 1 gün önceden bilgi vermeniz gerekmektedir. Daha geç haber verilen ya da haber verilmeyen iptal /erteleme durumlarında seansınızın ödemesi talep edilmektedir. Bunun sebebi o gün ve saatin siz gelmeseniz de sizin için ayrılmış olmasıdır.
  • İlk görüşmenize gelirken, çocuğunuzun daha önceden var olan değerlendirme raporlarını (doktor, psikolog, psikiyatrist muayenesi değerlendirmeleri, varsa öğretmenin değerlendirmeleri), test sonuçlarını ve kullanıyorsa ilaçların isimlerini yanında getiriniz.